Nazad na Blog
Najbolja hrana za pse - Saveti i analize pri odabiru prave hrane

Najbolja hrana za pse – Saveti i analize pri odabiru prave hrane

Koja je najbolja hrana za pse? – često postavljeno pitanje medju vlasnicima pasa.

U ovom članku ćemo objasniti sve što vlasnici pasa treba da znaju o hrani za pse.

 

Razgovaraćemo o različitim vrstama hrana za pse dostupne na tržištu, koje se smatraju najboljima i kako pročitati listu sastojaka. Kada je u pitanju hranjenje naših krznenih prijatelja, važno je da donosimo informisane odluke kako bismo odabrali najbolju hranu za našeg psa. 

 

Razumevanjem različitih opcija i sposobnošću da dešifrujemo sadržaj hrane za pse, možemo osigurati da naši psi dobijaju ishranu koja im je potrebna za zdrav i srećan život. Dakle, hajde da zaronimo u svet hrane za pse i uverimo se da hranimo naše voljene ljubimce hranimo najboljom hranom za njih.

 

Sadržaj

Važnost izbora prave hrane za pse

Kada uđete u lokalni pet shop, naći ćete se ispred velikog zida hrane za pse i razmišljati – kakvom hranom da hranim svog psa? Saznajte osnove ishrane pasa koji će vam pomoći da odaberete najhranljiviju a samim tim i najbolju hranu za pse.

Postoji toliko mnogo opcija za hranu za pse i može izgledati zastrašujuće pokušati odlučiti koja će hrana biti prava za vašeg psa. Svaki pas je drugačiji i njihova ishrana bi to trebalo da podržava njihove individualne potrebe.

Možemo vam pomoći da odredite šta je potrebno vašem psu i kako pronaći hranu koja će mu pomoći da napreduje. Uz potpunu i uravnoteženu ishranu, vaš pas može da vodi dug i srećan život.

U ovom sveobuhvatnom vodiču ćemo se kretati kroz ogroman svet hrane za pse i pružiti vam osnovne savete i uvide koji će vam pomoći da donesete informisanu odluku.

Od dešifrovanja zbunjujućih oznaka sastojaka do razumevanja nutritivnih zahteva za različite rase pasa i uzrasta, imamo sve pokriveno. Istražićemo prednosti prirodne i industrijske hrane za pse, daćemo i pregled različitih vrsta dostupne hrane za pse na našem tržištu. 

Bez obzira da li imate štene, odraslog psa ili starijeg psa, razgovaraćemo o specifičnim pitanjima ishrane koje treba da imate na umu.

Razumemo da je svaki pas jedinstven, baš kao i njegove potrebe u ishrani. Zbog toga ćemo se baviti i uobičajenim alergijama i osetljivostima na hranu za pse, pomažući vam da identifikujete potencijalne okidače i pronađete odgovarajuće alternative. 

Do kraja ovog vodiča, bićete opremljeni znanjem da napravite najbolji izbor za zdravlje i sreću vašeg krznenog prijatelja.

Ako ste spremni, možemo krenuti sa konkretnim delom teksta.

Da li je najbolja hrana za pse u granulama ili vlazna hrana ?

Sa toliko dostupnih opcija, odabir najbolje vrste hrane za pse za vašeg psa ponekad može izgledati kao da pronađete iglu u plastu sena. Postoji toliko mnogo izbora, a na papiru svi zvuče odlično, ali kako možete reći koja je hrana za pse prava za vašeg psa? Koja je najbolja hrana za pse?

U ovom delu članka ćemo razmotriti različite formate hranjenja kako biste razumeli koja vrsta ili kombinacija hrane će najpozitivnije uticati na zdravlje vašeg psa.

Granule za pse (suva hrana za pse)

Verovatno ste već kupovali do sad granule za pse takodje poznatim i kao suva hrana za pse, ali poznavanje šta nudi i kako se pravi može vam pomoći da odlučite da li je to pravi izbor za vašeg ljubimca. 

Granule su vrsta hrane za pse koje sadrže svu neophodnu ishranu vašeg ljubimca koje se sitne i formiraju u granule prilikom proizvodnje.

Budući da su jedan od najčešće izabranih vrsta ishrane za pse, raznovrsnost formula za granule i stilova obrade je ogromna, ali konačni proizvodi donose slične prednosti.

Granule za pse su bila prva vrsta komercijalne hrane za pse koja je ikada proizvedena. Razlog je praktičnost u hranjenju i čuvanju hrane. To ima smila ali hajde da istražimo da li ima još prednosti.

Dok su originalni ‘keksići’ neprepoznatljivi u odnosu na ono što vidimo danas, osnovni koncept je ostao – obezbediti kompletnu ishranu, uključujući meso, ugljene hidrate i esencijalne vitamine i minerale u pristupačnom formatu koji se lako hrani.

Prednosti granula za pse

Ishrana bazirana na granulama više nije namenjena samo zadovoljenju gladi pasa već da ih hrani i pomaže im da vode dug, zdrav život. Svest o ishrani pasa i potražnja za kvalitetnijom ishranom proizveli su praktične, potpune granule za pse koje mogu da obezbede čitav spektar hranljivih materija.
 
Evo nekih prednosti hranjenja suvom hranom za pse i razloga zašto i dalje ostaje jedna od najpopularnijih vrsta hrane za pse.

 

Praktičnost
Glavna prednost hranjenja granula je i dalje praktičnost. U poređenju sa drugim formatima, suva hrana za pse je obično mnogo jeftinija i lakša za rukovanje vlasnicima kućnih ljubimaca.
 
Samo zgrabite, poslužite i zaboravite na pripremu i pranje posuda.
 
Kada žurimo okolo pokušavajući da održimo korak sa životom, granule olakšavaju samouvereno hranjenje vaših ljubimaca visokokvalitetnom ishranom bez muke koje imaju druge vrste ishrane.
 
Podržava negu zuba i desni
Granule mogu podržati oralno zdravlje. Bakterije se mogu nakupiti oko linije desni i između zuba, uzrokujući loš zadah i teže probleme sa zubima. Abrazija od žvakanja može pomoći u uklanjanju nekih bakterija, sprečavajući nakupljanje plaka i kamenca.
 
Sa druge strane, šećeri u zrnu mogu hraniti i loše bakterije u ustima vašeg ljubimca. S toga granule kao jedina stomatološka rutina nije dovoljna. Bez obzira na format, ishrana vašeg ljubimca uvek treba da bude uparena sa redovnom stomatološkom rutinom kako bi se sprečili problemi sa zubima.
 
Rok trajanja
Produžen rok trajanja granula je takođe faktor prodaje. Najbolja vrsta hrane za pse može se ostaviti danima bez rizika da se pokvari, iako je mast i dalje prisutna i može se pokvariti ako se ostavi na mestima koja su dosta vlažna. Dokle god su na suvom i tamnijem mestu, granule će imati duži rok trajanja.
 
Kada se kesa otvori, hrana može da traje mesecima, a da se ne pokvari, pod pretpostavkom da je pravilno uskladištena.
 

Vrste granula za pse

Mnogi pretpostavljaju da su sve granule za pse iste ali način na koji se proizvode može pružiti različite prednosti. Ovo  čini granule raznovrsnijim i omogućava vam da pronađete suvu hranu za pse koja najbolje odgovara jedinstvenim prehrambenim potrebama vašeg psa.
 
Tradicionalno ekstrudirane granule za pse
Ovaj standardni tip proizvodnje granula se vrši mlevenjem i mešanjem sastojaka u testo, a zatim ga gura kroz mašinu da se formira cilindar koji se zatim seče na granule pre kuvanja.
 
Granule se kuvaju na visokim temperaturama i oblažu masnoćom, vitaminima i konzervansima kako bi se sprečilo kvarenje. Iako konzervansi ne zvuče previše ukusno, od njih se traži da obezbede dug rok trajanja koji očekujemo od hrane za naše ljubimce.
 
Proces ekstruzije, koji zahteva metode kuvanja na visokoj temperaturi, oštećuje hranljive materije u hrani, tako da se nakon ekstruzije moraju dodati dodatni vitamini i minerali da bi se održala potpuna ishrana.
 
Kuvane granule za pse
Kuvane granule se kuvaju na nižoj temperaturi, ostavljajući hranljivije i ukusnije granule u poređenju sa ekstrudiranom hranom.
 
Kuvane granule mogu biti malo skuplje i nisu toliko dostupne, ali su odlična opcija za ljude koji žele pružiti svojim ljubimcima granule koje su hranljivije za pse.
 
Dodatne prednosti kuvanog zrna su poboljšana probava i mekša tekstura. Oba su rezultat proizvodnog procesa, koji proizvodi manje komprimovani i poroznije granule, omogućavajući da se lakše rasloži u ustima i stomaku vašeg ljubimca.
 
Hranu koju preporučujemo iz ove grupe je Platinum hrana za pse.
 
Granule spremljene po BOF principu ishrane
U odnosu na klasicne ekstrudirane hrane, ovu vrstu suve hrane za pse razlikuje temperatura pripreme. Granule se pripremaju na niskim temperaturama, maksimalno do 75 stepeni cime se garantuje da sastojci zadrzavaju nutritivne vrednosti. Sastojci koji se biraju imitiraju ishranu pasa u prirodi. Ovo je jedna od najsličnijih hrana kojima se psi i vukovi hrane u prirodi. 
 
Karakteriše je i stabilan nivo šećera u krvi jer prilikom hranjenja ne dolazi do naglog skoka šećera a zatim i naglog pada već je linija poprilično ravnomerna. Ovo doprinosi da i psi nemaju promene u ponašanju koje se dešavaju usled skoka šećera kad nakon jela postaju mnogo više aktivni što nije preporučljivo. 
 
Potrebno je da pas nakon jela oseća sitost i mirnoću i tek nakon pola sata – sat krene sa intezivnijim aktivnostima. 
 
Na kraju procesa se ne dodaju veštački vitamini i minerali već su se zadržali iz sastojaka i sačuvani su tokom procesa proizvodnje. Prate BOF princip ishrane pasa.
 
Hrana koja je pravljena po BOF principu je Essential hrana za pse.
 

Šta je to vlažna hrana za pse?

 
Vlažna hrana za pse je još jedan veoma uobičajen način hranjenja. Ova vrsta hrane za pse koristi slične sastojke kao i granule i druga suva hrana za pse, ali razlika je u kuvanju i pakovanju.
 
Ove dijete se kuvaju na nižim temperaturama da bi zadržale vlagu, a zatim se pakuju u limenke kako bi se hrani dao dug rok trajanja.
 
Vlažna hrana je odličan način da unesete raznovrsnost u ishranu vašeg psa i osigurate da dobijaju ishranu koja im je potrebna.

 

Prednosti vlažne hrane za pse

Vlažna hrana više nije ograničena na standardne konzerve za pse. Tetrapak i razni drugi oblici su dostupni na našem tržištu kao i sosovi u kesicama koji se nude vlasnicima pasa koji traže opciju bez BPA ili traže ekološki prihvatljiviji izbor pakovanja.
 
Postoje mnoge prednosti hranjenja vlažnom hranom za pse, ali evo nekoliko opšte poznatih:
 
Vrlo ukusno

Najčešća korist od hranjenja vlažnom hranom je njihova ukusnost. Konzervirane hrane za pse dolaze u širokom spektru ukusa i formula kako bi se dopale ukusu vašeg izbirljivog psa i podstakle redovne i zdrave navike u ishrani.

Vlažna hrana za pse se može davati samostalno ili uz ishranu sa suvim granulama. Veći trošak vlažne hrane često dovodi do toga da vlasnici pasa koriste vlažnu hranu samo kao dodatak granulama ili za jako izbirljive pse.

 

Više varijacija i različite teksture

Tekstura takođe može povećati ukus. Ako je vaš ljubimac izbirljiv, pokušajte da pređete na formulu u obliku ljuskica, seckanih ili gulaša kako biste pokušali da izazovete njihovo interesovanje.

Kao vrsta hrane za pse, vlažna hrana za pse je takodje osnovna hrana za pse. Možete hraniti ljubimca kompletno bez dodataka drugih vrsta hrana za pse. 

Budite oprezni u pogledu zdravlja zuba vašeg ljubimca. Bez abrazije od žvakanja, mnogi kućni ljubimci mogu razviti ozbiljne parodontalne probleme.

Ako se hrani mekom hranom, od vitalnog je značaja da uključite redovne stomatološke rutine kao što su četkanje zuba, žvakanje ili suplementi poput vode ili aditiva za hranu.

Povećana vlažnost hrane

Veoma potcenjena prednost vlažne hrane je njihov sadržaj vlage. Iako mnogi psi piju vodu tokom dana, to još uvek nije dovoljno.

Ishrana konzervama za pse ili kesicama sadrži 70-80% vlage u poređenju sa prosečnih 10% u ishrani sa suvim granulama.

Telo vašeg psa koristi vodu za varenje, apsorpciju hranljivih materija i za ispiranje otpada iz digestivnog trakta. Bolja probava će omogućiti telu vašeg ljubimca da bolje obrađjuje kalorije, apsorbuje više hranljivih materija, sagoreva masti i gradi mišićnu masu.

 

Vrsta vlažne hrane za pse

Konzerve za pse
Konzerve za pse mogu biti odlična opcija za „izbirljive“ pse, manje pse i one koji imaju zdravstvene probleme kao što su problemi sa urinarnim traktom gde je povećana potrošnja vode korisna. 
 
Obično se koriste i za pse sa problemima sa zubima, kao što su brojni nedostajući zubi koji mogu otežati žvakanje suve hrane. Budite obazrivi da kod pasa sa zdravim zubima, vlažna hrana može izazvati kvarenje zuba zbog ostataka hrane izmedju zuba i potrebno je da im redovno čistite zube.
 
Paštete za pse
 
Ova vrsta vlažne hrane ima glatku teksturu poput paste i obično se pravi mešanjem mesa, ribe ili živine sa drugim sastojcima. Često je popularan izbor za pse koji više vole glatkiju teksturu. Na tržištu se nalazi veliki broj raznih proizvodjača koji proizvode vrlo kvalitetne paštete za pse.
 
Vlažna hrana za kesicama – sosovi za pse
Sosovi u kesicama ili kompletni obroci u kesicama su još jedan stil mokre hrane za pse. Ove individualno upakovane hrane nude manje obroke za lakše porcionisanje i manje otpada.
 
Pored toga, kesice su napravljene od sigurnijih materijala i ne sadrže BPA i druge hemikalije koje su potrebne za oblaganje limenki kako bi se sprečilo da hrana direktno dodirne metalnu konzervu.
 

Svaki pas je različit

Dakle, prešli smo na naš izbor vrsta hrane za pse, ali koja je prava za vas i vašeg ljubimca?
 
Pa, na sreću, vaš pas će se verovatno dobro snaći u bilo kom formatu hrane za pse.
 
Uz odgovarajuću stomatološku rutinu i aktivan način života, vaš pas može napredovati na skoro svakom formatu ishrane, sve dok birate visokokvalitetne, biološki odgovarajuće sastojke.

Razumevanje nutritivnih potreba vašeg psa

Šta je potrebno svim psima?

Domaći psi nisu se previše udaljili od svojih predaka. Iako je komercijalna hrana za kućne ljubimce prešla dug put, osnovni koncept ostaje: prirodna ishrana bogata mesom obezbeđuje energiju i hranljive materije potrebne za rast i održavanje vašeg psa.

Od sirove ishrane do hrane za pse bez žitarica, postoji mnogo opcija koje nudi komercijalna hrana za pse. Kao vlasnik kućnog ljubimca, veoma je korisno da istražite kako biste pronašli najbolju, netoksičnu hranu za pse

Ovo poglavlje će govoriti o njihovim osnovnim potrebama kao psima i dati vam jasnije razumevanje uloge proteina, masti i ugljenih hidrata u njihovom telu.

Poznavanje zašto telu vašeg psa treba određene hranljive materije pomoći će vam da odredite koja će hrana najbolje zadovoljiti njihove potrebe kada birate hranu kojom ćete ih hraniti.

Da li su psi mesojedi?

Nisu svi mesožderi isti, a psi spadaju u jedinstvenu kategoriju mesoždera.
 
Čekaj šta!?! Da, rekao sam da su psi mesožderi.
 
Većina vlasnika pasa ne želi da razmišlja o svom voljenom krznenom prijatelju kao o lovcu ili mesojedu. Kada se postavi pitanje „Da li su psi mesožderi?“ Ljubitelji pasa se zgražaju na odgovor: „Da.“
 
U stvarnosti, vaš voljeni porodični ljubimac nije mnogo udaljen od svojih predaka vukova. Oni će zbog svoje oportunističke prirode guštati na lešini uginule životinje, a loviće i mali plen.
 
Mnoge rase pasa, kao što su nemački ovčari, aljaski malamuti, Džek Rasel terijeri i dobermani, sve imaju snažne karakteristike nagona plena.
 
Šta je mesožder?
 
Mesožder se definiše kao životinja čije potrebe za ishranom ne mogu biti zadovoljene samo biljnim proteinima. To znači da im je za preživljavanje potrebna prvenstveno ishrana zasnovana na mesu.
 

U divljini, psi jedu sve izvore hrane koje mogu pronaći. Kada je hrana oskudna, životinjski proteini možda neće biti lako dostupni danima ili čak nedeljama. Moraju biti u stanju da prežive na ishrani bez mesa, ali će prirodno gravitirati ka životinjskim proteinima kada budu dostupni.

Postavlja se pitanje, međutim, samo zato što mogu, da li to znači da treba?

Dokazi o sklonostima mesoždera kod pasa

U jednoj od najvećih studija ikada preduzetih, Fleming et al. 2001, istraživači su ispitali stomake 13.000 divljih domaćih pasa i hibrida dinga u šest klimatskih regiona u Australiji. Otkrili su da se ishrana životinje sastoji od 97% proteina iz sledećih izvora:

  • 72% zečeva i kengura.
  • 25% ptica, riba, gmizavaca, žaba, stena i insekata.

Učešće biljaka u stomaku iznosilo je samo 3% i uglavnom je bilo seme koje je verovatno konzumirano iz sadržaja stomaka ptica koje su jeli očnjaci.

Kada procenimo fizičke karakteristike vašeg psa, očigledno je da oni pokazuju mnoge osobine mesoždera. Od zuba do repa, psi su građeni kao mesožderi, uprkos njihovim  sposobnostima da budu i svaštojedi.

Sposobnosti psa da bude svaštojed

Iako psi imaju mesožderski sistem za varenje, oni su sposobni da svare biljnu materiju bolje od drugih mesoždera. U modernoj ishrani za pse, sastojci su svi mleveni i pomešani, tako da ne moraju da se bore sa celuloznim omotačem koji biste videli na neprerađenom biljnom materijalu.

Psi mogu čak i da prežive na potpuno biljnoj ishrani ako je to ono čime želite da hranite svog psa. Siguran sam da ste primetili porast vegetarijanske i veganske hrane za pse koja se pojavila na tržištu u poslednjih 5-10 godina.

Hranjive materije iz biljaka možda nisu toliko bogate kao one iz životinjskih izvora, ali sa pažljivo odabranim sastojcima i pravim suplementacijama, biljna ishrana može psima pružiti osnove onoga što im je potrebno za život.

Imajući to u vidu, ishrane koje uključuju životinjske proteine će obezbediti hranljive materije koje se lakše svare. Većina komercijalnih hrana za pse koristi proteine iz biljnih i životinjskih izvora koji mogu ponuditi širi spektar hranljivih materija.

 

Ovo je razlika između hrane koja pomaže vašem psu da preživi u odnosu na hranu koja mu omogućava da napreduje.

Uzimajte u obzir starost i rasu vašeg psa kada birate hranu za pse

Neki psi imaju specifične potrebe u ishrani zbog alergija, osetljivosti ili osnovnih zdravstvenih stanja. Ako vaš pas ima poznatu alergiju, važno je identifikovati okidač i odabrati hranu za pse koja izbegava alergen. Uobičajeni alergeni za pse uključuju piletinu, govedinu, mlečne proizvode, jaja i žitarice.

Hrana za štence

U prirodi, štenci jedu ono što jede njihova mama, pa zašto su nam onda potrebne posebne formule za odrasle i štenad kada su u pitanju pripitomljeni kućni ljubimci? I kako tačno da hranim svoje štene?
 
Dok će prosečna hrana za odrasle pse obezbediti dovoljne količine hranljivih materija za većinu pasa, štenci imaju veće potrebe za mnogim hranljivim materijama tokom svojih faza rasta i razvoja. 
 
Baš kao i bebe, štenci imaju veće potrebe za određenim hranljivim materijama u poređenju sa odraslima i zahtevaju potpunu i uravnoteženu ishranu.
 
Iako se mnoge njihove nutritivne potrebe mogu zadovoljiti hranom za odrasle ili hranom za održavanje, postoji nekoliko ključnih hranljivih sastojaka koji možda nedostaju. 
 
Prvi nedostatak se ogleda u procentu mesa i proteina. Sledeci nedostatak je broj kalorija koji je potreban za zdrav razvoj šteneta. 
 
Takodje tu su i omega 3 i 6 kao i drugi vitamini i minerali koji su potrebni za razvoj šteneta. Savetujemo da ako imate štene, kupujete hranu za štence deklarisanu na pakovanju.
 

 

Hrana za odrasle pse

 
Kvalitet hrane vašeg psa nije samo u tome koliko je dobar ukus ili koliko košta, iako to nisu nevažni faktori. Kada se pitate – čime da hranim svog psa, potrebno je uzeti u obzir mnoge faktore.
 
Visokokvalitetna hrana za pse pruža brojne zdravstvene prednosti vašem psu i daje vam bezbrižnost da svom krznenom prijatelju obezbeđujete odgovarajuću i kompletnu ishranu.
 
Evo nekoliko primera prednosti odabira kvalitetnije hrane za vašeg psa:
 
  • Više energije i bolji metabolizam
  • Sjajnija i zdravija koža i dlaka
  • Bolje zdravlja zuba i desni
  • Poboljšano varenje
  • Manje poseta veterinaru
  • Zdravija težina i odgovarajući razvoj mišića
  • Manje stolice
Razumevanje šta treba tražiti u hrani za pse će obezbediti da vaš pas bude zdrav, srećan i aktivan u svakoj fazi života.
 
 

Hrana za starije pse

 
Često uzimamo zdravo za gotovo koliko su potrebe starijeg ljubimca slične potrebama šteneta. O istim sistemima treba voditi računa, a promene su stalne, iako u suprotnom smeru.
 
Osnovne sličnosti između štenaca i najbolje hrane za starije osobe leže u sposobnosti hrane da podrži kritične sisteme njihovog tela.
 
Kada birate hranu za starije pse, uzmite u obzir sledeće:
 
  • Fizičko zdravlje
  • Lean Muscle Development
  • Kognitivna funkcija
  • Funkcija organa
Neki korisnih sastojaka koji se često nalaze u hrani za starije pse uključuju:
 
Proteini: Potražite visokokvalitetne izvore proteina kao što su piletina, pileći obrok, ćuretina, riba, pileća mast ili jagnjetina. Proteini pomažu u održavanju mišićne mase i podržavaju opšte zdravlje.
 
Žitarice od celog zrna: Lako svarljive žitarice kao što su smeđi pirinač, ovsena kaša, smeđi pirinač, smeđi pirinač od celog zrna, kukuruz od celog zrna, ječam od celog zrna ili kinoa mogu obezbediti energiju i vlakna za varenje.
 
Povrće i voće: Povrće bogato hranljivim materijama kao što su slatki krompir, šargarepa, grašak i voće poput borovnice ili jabuke može obezbediti vitamine, minerale i antioksidante.
 
Zdrave masti: Omega-3 masne kiseline, koje se obično dobijaju iz ribljeg ulja ili lanenog semena, pomažu zglobovima vašeg psa i podstiču zdravu dlaku i kožu.
 
Dodaci za zglobove: Sastojci kao što su glukozamin i hondroitin sulfat mogu pomoći u održavanju zdravlja i pokretljivosti zglobova kod starijih pasa.
 
Probiotici: Uključivanje probiotika u obliku sastojaka poput jogurta ili prebiotičkih vlakana može podržati zdravlje probave i apsorpciju hranljivih materija.
 
Zapamtite, specifične potrebe starijih pasa mogu varirati, pa je važno da se konsultujete sa svojim veterinarom kako biste odredili najbolje sastojke i plan ishrane za vašeg individualnog starijeg psa.
 
Neki psi mogu imati zubne bolesti, pa im je potrebna vlažna hrana, ali drugi mogu imati savršen set zuba tako da mogu lako da jedu suvu hranu za pse.
 
 

Rase pasa i odabir prave hrane

 

Svaki pas je drugačiji, a to se ogleda i kroz različitosti u ishrani i potrebama. Psi dolaze u svim oblicima i veličinama, od čivava od 2kg do mastifa od čak 100kg, i svi oni imaju jedinstvene potrebe u ishrani.

 

Postoje mnogi brendovi hrane za pse koje su označene kao hrana za štene, ali to ih ne čini odgovarajućim za svako štene. 

Bez razmatranja nekih specifičnih potreba vašeg ljubimca, mogli biste na kraju davati hranu koja jednostavno ne zadovoljava potrebe vašeg psa.

 

Važno je uzeti u obzir ove faktore kada birate vrstu hrane koja je potrebna vašem psu:

  • Veličina
  • Rasa
  • Nivo aktivnosti

Takođe je neophodno posmatrati više od samo sastojaka. 

 

Veličina psa

 

Lako je ukazati na očigledne razlike u hrani za različite veličine pasa, kao što je veličina granula, ali formule često mogu biti prilično različite. Sadržaj kalorija, nivoi proteina i masti, kao i količine vitalnih minerala i vitamina treba uzeti u obzir na osnovu veličine vašeg psa.

Hrana za pse prema rasi pasa

 
Sve rase imaju specifične osobine i anatomske razlike i često zahtevaju različite vrste hrane. Uvek istražite svoju rasu da biste dobili predstavu o prosečnoj veličini, težini, nivou aktivnosti i genetskoj predispoziciji za stanja ili bolesti.
 
Ako možete, razgovarajte sa odgajivačem vašeg psa o porodičnoj istoriji vašeg ljubimca. Ovo će vam pomoći da odlučite ne samo kojom vrstom hrane ćete hraniti svog psa, već i koliko i koje promene možete očekivati kako stari.
 
Stope metabolizma i genetski poremećaji su uobičajeni kod određenih rasa. Poznavanje genetskih predispozicija vašeg psa može vam pomoći da odaberete hranu i način života koji mogu sprečiti nepotrebne račune veterinara i stres.
 

 

Dnevna aktivnost pasa

 
Razumevanje nivoa aktivnosti vašeg psa pomoći će vam da donesete najbolju odluku o ishrani za njega. Lako je pogrešiti nivoe aktivnosti vašeg psa i pretpostaviti da vaš ljubimac koristi više kalorija nego što jesu. Evo korisnog vodiča za rangiranje nivoa aktivnosti vašeg ljubimca.

 

Manje aktivni psi

 

Hrana za pse - psi koji nisu aktivni tokom dana i koji imaju manje od 30minuta dnevne fizičke aktivnosti.

Niska aktivnost bi se sastojala od 30 minuta ili manje snažne fizičke aktivnosti, plus povremene igre tokom dana. Iako težina i veličina mogu ukazivati na veći unos kalorija, preporučene smernice za hranjenje će biti preterane i neće uticati na nizak nivo aktivnosti psa.

 

Kada štenci dobijaju na težini, ali ne i mišećne mase, to je znak da su preterano hranjeni i/ili premalo fizički aktivni.

 

Potražite umereno kaloričnu hranu sa mešavinom dobrih visokokvalitetnih proteina i povrća sa niskim glikemijom i celih žitarica da biste obezbedili dugoročnu energiju koja neće uticati na nivo glukoze u krvi. Izbegavajte prekomerne količine žitarica kako biste sprečili da se neiskorišćeni ugljeni hidrati akumuliraju u obliku masti u telu.

 

Umereno aktivni psi

Hrana za pse - umereno aktivni psi koji imaju fizicku aktivnost 30 minuta do sat vremena.

Najmanje 30 minuta do sat snažne fizičke aktivnosti, plus redovno igranje tokom dana i interaktivna mentalna stimulacija.

Većina visokokvalitetnih hrana za pse bi bila savršena za ove rase. Potražite visokokvalitetne proteine niske glikemije za izgradnju mišićne mase i podršku povećanom nivou aktivnosti.

Umereni nivoi aktivnosti su obično osnova za većinu preporuka za hranjenje, pa pokušajte da počnete sa njima i prilagodite se po potrebi.

 

Veoma aktivni psi

Hrana za pse - za visoko aktivne pse koji imaju preko sat vremena aktivnosti i aktivno se igraju tokom dana.

Ove rase su pune energije i moraju se izvoditi na trčanje ili šetati duže od sat vremena dnevno, zajedno sa redovnim igranjem tokom dana.

 

Mnogo vremena za igru i trening će im pomoći da ubrzaju njihov metabolizam, pomažući im da obrade i iskoriste visoke kalorije za izgradnju i održavanje mišićne mase. Mentalna stimulacija će smanjiti dosadu i poboljšati navike u ishrani.

 

Formule sa visokim sadržajem proteina, bez žitarica, sa celim plenom su najbolje za ove rase da obezbede dugoročnu energiju za podršku njihovom aktivnom načinu života. Ove rase će često morati da se hrane ishranom sa većom količinom kalorija, dodatnim nutritivnim sredstvima ili im se obezbede povećane porcije hranjenja kako bi se sprečilo gubitak težine ili mišića.

 

Odabir prave hrane za pse za specifične dijetetske potrebe

Određeni sastojci koji se obično nalaze u hrani za pse mogu biti potencijalno štetni po zdravlje vašeg krznenog prijatelja. Veštački konzervansi, kao što su BHA, BHT i etoksikin, povezani su sa različitim zdravstvenim problemima. Slično, veštačke boje, arome i zaslađivači nemaju nutritivnu vrednost i mogu izazvati alergije ili probleme sa varenjem kod nekih pasa.
Žitarice, kao što su kukuruz, pšenica i soja, poznati su alergeni za neke pse. Iako žitarice mogu biti deo uravnotežene ishrane za mnoge pse, važno je odabrati hranu za pse koja koristi visokokvalitetne žitarice ili alternative zrna ako vaš pas ima poznatu osetljivost ili alergiju.

Hrana za pse po brendu / proizvodjaču

Vlasnici kućnih ljubimaca vole da pitaj: „Koja je najbolja hrana za pse na tržištu?“

Nažalost jako je teško kupcu doći do pravih odgovora. Postoje saveti koji su u konfliktu, čujete od jednog veterinara da je jedan hrana najbolja a od drugog da je neka druga. 

Ako pitate prodavce u pet shop-u onda je izbor još širi i vi ne znate prosto kome da verujete. 

Veterinari su lekari za ljubimce. Njihova obaveza je da leče bolesne ljubimce i da ih štite od zaraznih bolesti. Takodje lekari savetuju i odgajivače. Zato je za veterinare teško da su upućeni i u svaki brend hrane za pse. Mnogi veterinari su veterinari koji leče i brinu o ljubimcima, odlično rade svoj posao i ne bave se prodajom hrana za pse. Svaki veterinar zna šta pas treba da jede, ali na studijama veterine ne postoji predmet „brendovi hrane za pse“ gde veterinar sa sigurnošću može reći koji brend je najbolji. 

Dakle postoje neke smernice, ali potrebne su dublje analize da bi se odredio kvalitet. S toga smo mi išli u dublje istraživanje.

 

Istražili smo na najpozantijim i pouzdanim sajtovima, pregledali analize i ocene korisnika, uzeli u obzir reputaciju brenda koju ima hrana za pse, uvrstili mišljenja nutricionista i veterinara sa kojima smo komunicirali u periodu od 2011. do sada, i za vas izabrali jedne od najboljih hrana za pse na našem tržištu.

 

Delimo sa Vama ukupne ocene koje je dao sajt allaboutdogfood.co.uk koji smatramo relevantnim za ovu temu. Oni se bave ocenama hrana za pse, jako su detaljni, dugo godina već to rade i zaista su se njihove analize pokazale kao najpribližnije tačnim. 

 

ESSENTIAL hrana za pse

Essential hrana za pse je poznata po svojoj specifičnoj hrani za pse koja se bazira na BOF ishrani. BOF ishrana je ishrana najpribližnija prirodnoj ishrani koji psi imaju u divljini. 

Obiluje mesom, vocem, povrcem, biljkama i semenima. Već je poznato da voće, povrće, biljke i seme psi teško vare pa je ESSENTIAL uspeo da u svojoj proizvodnji izimitira sadržaj želuca plena gde su voće, povrće i biljke već u polusvarenom ili svarenom obliku iz čega pas može izvući ono najbolje. 

ESSENTIAL je zauzeo visoko mesto sa svojom vlažnom hranom za pse i ocenom od čak 86/100. 

 

Essential vlazna hrana za pse koja je ocenjena sa 86/100.
Essential vlazna hrana za pse koja je ocenjena sa 86/100.

Njihove granule za pse su takodje odlično ocenjene. Izdvajamo ESSENTIAL hranu za pse sa ćuretinom koja dobila ocenu 78/100.

Essential hrana za pse ocenjena sa 78/100. Iskustva korisnika pokazuju da se radi o kvalitetnoj hrani za pse.
Essential hrana za pse ocenjena 78/100 od strane korisnika.

Essential hrana za pse ćuretina sa ocenom 78/100.

 

Orijen hrana za pse

Orijen hrana za pse potiče iz Kanade i predstavlja jednu od najkvalitetnijih hrana za pse u svetu a samim tim i na našem tržištu. 

Karakteriše je čak 90% sastojaka životinjskog porekla od čega je većina svežeg mesa. Ne koriste jefitne sastojke kao što su kukuruz , pšenica, pirinač, izolovane proiteni biljnog porekla ili koncentrate. 

Kao najbolje ocenjene su obe hrane za štence i hrana za odrasle pse. Ocenjene su sa čak 85/100.

Orijen hrana za pse ocenjena sa 85/100. Iskustva kupaca pokazuju da se radi i izuzetno kvalitetnoj hrani za pse.
Orijen hrana za pse ocenjena sa 85/100.

Acana hrana za pse

 Acana hrana za pse sadrži minimum 50% mesa. Hrana je balansirana sa povrćem, voćem, biljkama i svim neophodnim nutrijentima. 

Visoko je ocenjena sa čak 78/100 za hranu za stence i 77/100 za odrasle pse.

 

Acana hrana za pse ocenjena sa 77/100. Iskustva kupaca i ocene hrane pokazuju da se radi o kvalitetnoj hrani za pse.
Acana hrana za pse ocenjena je sa 77/100.

Platinum hrana za pse

Platinum hrana za pse je spremljena od svežeg mesa, posebnom metodom kuvanja. Granule su mekanije od standardnih hrana za pse. 

Ovu hranu karakteriše čak 70% svežeg mesa koje se kuva i zadržava sve prirodne sokove. Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je vole i probirljivi psi. 

Kao najbolje ocenjena hrana ovog brenda jeste njihova vlažna hrana za štence „Platinum Menu Puppy“ koja je dobila ocenu 79/100.

 

Platinum vlazna hrana za pse ocenjena sa 79/100
Platinum vlazna hrana za pse ocenjena sa 79/100.
Platinum hrana za pse ocenjena sa 77/100. Iskustva korisnika pokazuju
Platinum hrana za pse ocenjena sa 77/100.

 

Kao najbolje ocenjene Platinum granule za pse jesu Platinum hrana za pse mangulica i zelje „Platinum Adult Iberico + Greens“ sa ocenom 77/100.

 

Belcando hrana za pse

Najbolje ocenjena Belcando hrana za pse je Belcando Adult Lamb (jagnjetina) sa ocenom 59/100.

Belcando hrana za pse iskustva i ocene kupaca.Belcando hrana za pse ocenjena sa 59/100.

Moramo napomenuti da nije uzet u obzir Belcando Mastercraft koji verujemo da bi dobio daleko veću ocenu s obzirom da se radi o hrani sa visokim procentom svežeg mesa.

 

ND hrana za pse

Najbolje ocenjena ND hrana za pse je Farmina ND Pumpkin Adult (sa bundevom) sa ocenom 78/100.

ND hrana za pse iskustva kupaca i ocene
ND hrana za pse ocenjena sa 78/100.

 

Opti life hrana za pse

69/100

Opti life hrana za pse iskustva kupaca i ocene.
Opti life hrana za pse ocenjena sa 69/100.

 

Nutrivet hrana za pse

78/100

Nutrivet hrana za pse ocenjena sa 77/100 ocenom.
Nutrivet hrana za pse ocenjena sa 77/100.

Brit hrana za pse

74/100

Brit hrana za pse iskustva i ocene kupaca. Hrana je ocenjena sa 74/100.
Brit hrana za pse ocenjena sa 74/100.

Taste of Wild hrana za pse

67/100

Taste of the wild hrana za pse ocenjena sa 67/100.
Taste of the wild je ocenjena sa 67/100.

 

ProPlan hrana za pse

Pro Plan hrana za pse ocenjena sa 54/100.
Pro Plan hrana za pse ocenjena sa 54/100.

 

 

Prelazak na novi brend hrane za pse

Kada prebacujete svog psa na novu marku hrane za pse, važno je da to radite postepeno kako biste smanjili probavne smetnje. Počnite mešanjem male količine nove hrane sa trenutnom hranom i postepeno povećavajte odnos tokom nedelju ili dve. Pratite stolicu vašeg psa i opšte stanje tokom tranzicije i konsultujte se sa svojim veterinarom ako imate bilo kakvih nedoumica.

 

Recepti domaće hrane za pse za one koji više vole da kuvaju za svoje pse

Neki vlasnici pasa više vole da kuvaju domaću hranu za pse za svoje krznene prijatelje. Iako ovo može biti korisno iskustvo, važno je osigurati da domaća ishrana obezbeđuje sve neophodne hranljive materije u pravim razmerama. Konsultujte se sa veterinarskim nutricionistom kako biste napravili uravnoteženu i nutritivno kompletnu domaću ishranu za vašeg psa.

 

Zaključak i završni saveti za izbor najbolje hrane za pse

N

Share this post

Ostavite odgovor

Nazad na Blog