Nazad na Blog
6 Saveta kako da rešite problem suve kože Vašeg psa ove zime

6 Saveta kako da suva koza kod pasa ne bude problem

Da li je suv zimski vazduh oštetio kožu Vašeg psa? Zimsko vreme može doneti suv vazduh, a efekti ovih hladnoća mogu izazvati višestruke probleme sa kožom i dlakom kod Vaših ljubimaca. Zaštitite suvu kožu Vašeg psa ove zime pomoću nekoliko jednostavnih saveta za kožu i krzno.

Kako da lečim suvu kožu svog psa koja svrbi i ljušti se zimi? Imamo mnogo saveta koji će vam pomoći da tretirate svoje krznene prijatelje.

Hajde da pogledamo neke od najlakših načina da podmladite kožu vašeg psa i otklonite zimski svrab.

Da li psima koža postaje suva tokom zime ?

Koža psa je veoma slična ljudskoj. Zbog toga može biti teško održavati hidrataciju zimi. Ovo je uglavnom zbog činjenice da zima donosi sušniji, hladniji i suv vetar – što može dovesti do pucanja kože ispod kaputa Vašeg krznenog prijatelja.

Ovo se može pogoršati ako se već bore sa ograničenjima u ishrani ili alergenima, ili ako provode previše vremena napolju.
Suva koža zimi može uticati na pse različitih rasa i veličina. Suva koža sama po sebi, može učiniti da Vaš ljubimac oseća dosta neprijatno – i dovesti do svraba, upale, pa čak i infekcije.

 

Saveti za lečenje suve kože Vašeg psa ove zime

Zimsko vreme može doneti suv vazduh, a efekti ovih hladnoća mogu izazvati višestruke probleme sa kožom i dlakom kod Vaših ljubimaca. Zaštitite suvu kožu Vašeg psa ove zime pomoću nekoliko jednostavnih saveta za kožu i krzno.

Kako da lečim suvu kožu svog psa koja svrbi i ljušti se zimi?

Imamo mnogo saveta koji će vam pomoći da tretirate svoje krznene prijatelje.

Koža psa je veoma slična ljudskoj. Zbog toga može biti teško održavati hidrataciju zimi. Ovo je uglavnom zbog činjenice da zima donosi sušniji, hladniji i suvlji vetar – što može dovesti do pucanja kože ispod krzna Vašeg krznenog prijatelja.

Ovo se može pogoršati ako se već bore sa ograničenjima u ishrani ili alergenima, ili ako provode previše vremena napolju.

Suva koža zimi može uticati na pse različitih rasa i veličina. Može učiniti da se Vaš ljubimac oseća dosta neprijatno – i dovesti do svraba, upale, pa čak i infekcije.

Simptomi suve kože kod pasa

Suva koža nije ista za sve pse, ali sigurni smo da bi mogli da govore svi bi se složili – može doći sa nekim neprijatnim simptomima! Suva koža psa može izazvati mnoge stvari:

  • Svrab
  • Perut
  • Flaking
  • Pimples
  • Skaliranje
  • Gubitak kose
  • Upalu
  • Neprijatan miris
  • Povećana masnoća
  • Kraste
  • Pucanje

Drugi uzroci suve kože kod pasa

6 Saveta kako da rešite problem suve kože Vašeg psa ove zime

Dok su drastične promene vremena i hladne temperature obično krivci za suvu kožu Vašeg psa kada dođemo do zimskih meseci, postoje i drugi uzroci koji mogu učiniti da koža Vašeg psa bude suva, svrbi ili se ljušti.

Ako primetite da Vaš pas pati od prilično teških simptoma, možda postoji osnovni uzrok.

Postoje mnogi uslovi ili problemi osim vremenskih uslova koji mogu značiti da Vaš pas ima suvu kožu koja svrbi zimi. To uključuje alergije na hranu za pse, parazite i ozbiljne zdravstvene poremećaje kao što su Kušingova bolest ili hipotireoza.

Alergije

Buve mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih pasa. Psi mogu dobiti alergije kao i ljudi. Alergije mogu uključivati sezonske alergije i alergije na hranu, kao i alergije na životnu sredinu. Ove alergije često mogu dovesti do suve kože i drugih simptoma. Stvari kao što su salvija od buva, polen, prašina i životinjska perut mogu izazvati ove alergije. Ove alergije mogu dovesti do stanja kože koje se zove atopijski dermatitis. Ovo može izazvati suvu kožu, svrab i crvenilo, kao i sekundarne infekcije kože.

Alergije na ujed buva su jedno od najčešćih stanja kože . Čuvajte svog psa i kuću od buva i razgovarajte sa svojim veterinarom da razgovarate o mogućim opcijama lečenja.

Paraziti

Paraziti takođe mogu izazvati suvu kožu kod pasa. Suva koža koja se ljušti može biti pokazatelj parazita koji mogu izazvati šugu. Ovo uključuje grinje . Put do veterinara je neophodan da bi se dijagnostikovali paraziti koji izazivaju suvu kožu kod pasa. Ako Vaš porodični veterinar smatra da je Vašem ljubimcu potrebna veterinarska dermatologija, on može da Vas uputi.

Infekcije

Psi takođe mogu razviti probleme sa kožom od gljivičnih i bakterijskih infekcija. Infekcije kože pasa obično dijagnostikuju veterinari koji uzimaju uzorke kože za citologiju. Suva koža je znak da infekcija može biti posledica većeg problema. Neke infekcije, poput gljivične infekcije lišaj, takođe se mogu prenositi na ljude.

Sistemski poremećaji

Ponekad suva koža može biti znak da postoji ozbiljniji problem. Dva glavna metabolička stanja koja mogu izazvati suvu kožu kod pasa su Kušingova bolest i hipotireoza. Suvu kožu može pratiti gubitak kose, suva i lomljiva koža i drugi simptomi.

Suva koža kod pasa takođe može biti uzrokovana autoimunim bolestima ili rakom. Ovo su ozbiljni uslovi. Suva koža nije nešto što treba olako shvatiti.

Uslovi kože specifični za rasu

Neke rase su podložnije uslovima kože od drugih, posebno kada je u pitanju suva koža. Sibirski haskiji i aljaški malamuti takođe mogu biti pogođeni dermatozom koja reaguje na cink. Veterinar može dijagnostikovati suvu kožu Vašeg psa.

6 rešenja za suvu kožu Vašeg psa zimi

Iako hladan, suv vazduh možda nije jedini koji doprinosi problemima kože ljubimca, on je i dalje faktor. Razgovarajte sa svojim veterinarom da isključite parazite, alergije i druga zdravstvena stanja koja mogu biti osnovni uzrok problema sa kožom i dlakom. Evo 6 najjednostavnijih rešenja za kondicioniranje kože Vašeg psa i zaštitu od efekata sezonskih promena:

1. Vlažnost

6 Saveta kako da rešite problem suve kože Vašeg psa ove zime

Suv, zimski vazduh može biti jedan od uzroka suve kože psa. Ne možete kontrolisati vreme napolju, ali možete uticati na životnu sredinu u svom domu. Pokušajte da koristite mali ovlaživač u svojoj kući da povećate nivo vlage u svom domu.

Još jedan faktor koji može da utiče na vlažnost u kući je to koliko grejete. Napolju je možda hladno, ali zapamtite da Vaš pas nosi krzno 24 sata dnevno. Smanjite toplotu za nekoliko stepeni i umesto toga obucite papuče i džemper.

Ovih nekoliko stepeni može da napravi veliku razliku u nivou vlage u vazduhu.

2. Hidratacija

6 Saveta kako da rešite problem suve kože Vašeg psa ove zime

Dodavanje vlage u okolinu Vašeg psa će pomoći, ali održavanje hidratacije Vašeg ljubimca biće najkritičniji faktor za zdravlje njihove kože i dlake. Hidratacija je posebno važna ako se hrane strogo suvom ishranom. Iako su ove dijete potpune i uravnotežene, one ne obezbeđuju dovoljno vlage.

Borite se protiv efekata dehidracije suve hrane podsticanjem veće količine vlage. Većina pasa ne pije dovoljno prirodno, pa budite kreativni. Njihovoj hrani, poslasticama, pa čak i igračkama, može se dodati vlaga. Dodajte svežu i vlažnu hranu u njihove obroke ili ponudite svom psu ukusnu supu od kostiju kao poslasticu.

3. Zdrave masti i ulja

6 Saveta kako da rešite problem suve kože Vašeg psa ove zime

Dodavanje zdravih masti i ulja u ishranu Vašeg ljubimca može pomoći u smirivanju suve kože i smanjenju upale koja može izazvati svrab.

Oni pomažu da se podrže ćelijski ciklusi u koži psa, održavajući ćelije živim duže i omogućavajući im da se ređe linjaju. Ovo ne samo da će smanjiti svrab, već će i ograničiti opšte linjanje i perut.

Životinjski izvori, poput ulja divljeg lososa, su najefikasniji, jer sadrže veći izbor omega masnih kiselina i bolju ravnotežu omega 3 do omega 6 masnih kiselina. Masne kiseline na bazi biljaka, kao što su laneno ulje i kokosovo ulje, takođe su odlična opcija.

Dodatak zdravim mastima i uljima je ukusan dodatak svakom obroku. Lako ih je ugraditi i dobrodošao svaki pas. Počnite dodavanjem male količine da biste predstavili ukus, i polako napredujte do pune doze.

4. Procenite ishranu

Najbolji tretman za suvu kožu kod pasa mogao bi biti otkrivanje korena uzroka. A ponekad problemi sa kožom mogu biti uzrokovani ili pogoršani promenama ili alergenima u ishrani Vašeg psa.

Pre nego što isprobate ovu meru, uvek se konsultujte sa veterinarom kako biste sa svojim psom napravili ishranu u stilu eliminacije i proverite da li postoje dodaci komponenti u zavisnosti od toga kako koža upravlja.

5. Grooming sređivanje

6 Saveta kako da rešite problem suve kože Vašeg psa ove zime

Redovno doterivanje uvek treba da bude deo rutine nege Vašeg ljubimca, ali je posebno važno tokom sezonskih promena. Svakodnevno četkanje može pomoći da se smanji gubitak kože i dlake, kao i da se uklone perut i bakterije koje se skupljaju na površini kože.

Držite se jednostavne četke ili češlja kako biste izbegli prekomerno negovanje Vašeg ljubimca. Četke za skidanje kose ne treba koristiti više od 1-2 puta nedeljno, jer mogu ukloniti zdravo krzno i iritirati kožu kada se koriste prečesto.

Povremena kupanja takođe mogu pomoći, ali kupanje bi trebalo da bude retko. Ciljajte jednom u 4-6 nedelja. Ako treba češće da kupate psa, razmislite o upotrebi samo tople vode sa malom količinom sode bikarbone. Ovo može pomoći u dezodoriranju bez uklanjanja zdravih ulja sa njihove kože.

Dođite do našeg Ultimate vodiča za negovanje pasa da biste saznali kako bezbedno negovati svog psa kod kuće.

6. Lokalni hidratanti

6 Saveta kako da rešite problem suve kože Vašeg psa ove zime

Ponekad je umirivanje psa najbolje uraditi lokalnim tretmanom za suvu kožu psa. Lokalni hidratanti mogu smanjiti svrab i sprečiti psa da liže ili češe zahvaćena područja sirova, izazivajući vruće tačke.

Ako tražite trenutno olakšanje i želite da isprobate „uradi sam“ tretman suve kože za pse, postoje prirodni lekovi koje možete imati kod kuće. Kokosovo ulje, čista aloe vera, pa čak i razblaženja jabukovog sirćeta mogu pomoći da se eliminiše svrab izazvan suvom kožom. Svi su bezbedni za konzumiranje u malim količinama, tako da su bezbedni za nanošenje na područja koja pas može lizati.

Ne preterujte sa lokalnim tretmanima. Oni mogu pomoći u smirivanju i stanju, ali su retko potpuno rešenje. Najbolje ih je koristiti za brzo smanjenje iritacije, ali sami se neće otarasiti osnovnog uzroka.

Bonus savet: Zimska zaštita

Gore navedeni saveti će Vam pomoći da smanjite simptome suve kože kod Vašeg ljubimca, ali preventivno delovanje može osigurati da Vaš ljubimac bude spreman za sve sezonske promene. Uverite se da imate sve alate da zaštitite svog ljubimca od hladnog vremena.

Zimska oprema nije samo moda. Pronalaženje pravih kaputa, čizama ili voska za šape može zaštititi vašeg ljubimca od hladnih spoljašnjih temperatura, kao i od topljenja leda, soli, kiše i leda.

Uzmite u obzir sezonske promene i prilagodite svoje rutine i aktivnosti kako biste sprečili efekte hladnog vremena na vašeg ljubimca. Zima znači kraće dane, pa bi šetnje bilo bolje planirati tokom najtoplijih i najsunčanijih delova dana, za razliku od ranih jutra kada su temperature divlje.

Donesite informisanu odluku za suvu kožu Vašeg psa

Kada odlučujete šta da radite za suvu kožu vašeg psa zimi, najbolji način delovanja je uvek da se prvo konsultujete sa svojim veterinarom. Oni mogu pravilno proceniti i proceniti uzrok iritacije vašeg psa i tražiti odgovarajuće rešenje.

Oni će vam biti najbolja pomoć u odabiru najboljeg tretmana za suvu kožu vašeg psa. Najbolji tretman za suvu kožu vašeg psa je da budete napred i da se trudite da pripremite svog psa za teške uslove napolju. Postoji mnogo lekova za suvu kožu pasa zimi.

Tretiranje suve kože vašeg psa

Možda ste primetili da mnogi saveti koje smo spomenuli deluju na vas isto kao i na vašeg psa (osim za kupanje – to bi trebalo da bude mnogo više nego povremeno!!). Ako primetite znake suve kože kod sebe, velike su šanse da i Vaš ljubimac pati od istog.

Iako znaci možda nisu vidljivi, svi naši saveti se mogu koristiti preventivno. Možda nećete videti suvu kožu Vašeg psa, ali to ne znači da zima ne uzima svoj danak.

Share this post

Nazad na Blog