Nazad na Blog
Kako čitati i razumeti sastav hrane za pse?

Kako čitati i razumeti sastav hrane za pse?

Kako čitati i razumeti etikete hrane za kućne ljubimce?

Želimo najbolje za svoje kućne ljubimce, ali teško je reći šta je zaista u hrani za pse kada su oznake hrane za kućne ljubimce nekada tako zbunjujuće i pogrešne.

U ovom blogu ćete naučiti da dešifrujete deo jezika, bolje razumete šta se zapravo nalazi u hrani Vašeg ljubimca i utvrdite šta proizvođači pokušavaju da prikriju strateškom igrom reči. Proizvođači su dužni da poštuju određene zakone koji nalažu kako im je dozvoljeno da označe određene stvari na svom pakovanju.

Nažalost, u ovom procesu postoji mnogo sivih zona, pa navigacija nije sasvim jednostavna. Evo uvida u to kako možete izbeći hranu lošeg kvaliteta koja koristi veoma pametan jezik da utiče na to kako mi doživljavamo njihove proizvode.

Čitanje liste sastojaka

Biti u stanju da razumemo sastojke hrane za kućne ljubimce može nam pomoći da bolje razumemo kvalitet proizvoda, ali prvo moramo da naučimo kako da dekodiramo pametno prikrivene marketinške taktike.

Pravno, proizvođači moraju navesti sve sastojke hrane za pse prema težini. Nažalost, ta težina se određuje pre obrade, pa će to uključivati i sadržaj vlage.

Na primer, „piletina bez kostiju“ zvuči odlično, ali je puna vlage, a ta vlaga dodaje težinu. Kada se hrana pretvori u drobljenje (ekstrudirano), sva ta vlaga isparava.

Mnogi od nas već znaju da bi prvi sastojak hrane za pse trebao biti imenovani životinjski protein. Međutim, znajući da je ovaj životinjski protein izmeren pre obrade, može biti teško reći da li taj protein zaista čini veliki deo gotovog proizvoda.

Mesni obroci se često koriste u visoko proteinskoj hrani jer će ista težina mesnog obroka imati veći sadržaj proteina u poređenju sa otkoštenim ili svežim mesom.

Kvalitet mesnih obroka može biti teško odrediti, jer se mesni obroci moraju sastojati od mesa i kostiju, ali ne navode uvek izvor. Potražite hranu sa imenom životinjskog obroka, poput pilećeg ili jagnjećeg, u poređenju sa nečim što je jednostavno označeno mesnim ili živinskim.

Ovo ne mora nužno garantovati kvalitet, ali neimenovani izvori mesa se generalno smatraju lošim kvalitetom u bilo kom formatu.

Više izvora proteina životinjskog porekla, od mesnog brašna, mesa bez kostiju, pa čak i mesa organa, trebalo bi uključiti visoko na listu sastojaka kako bi se ukazalo na veće uključivanje životinja.

Namirnice koje uključuju i mesne obroke i meso pri vrhu liste sastojaka često mogu ukazivati na kvalitetniji obrok, pružajući i veću uključenost životinja i sveže sastojke bogate hranljivim materijama.

To može izgledati otprilike ovako:

70% proteina u ovoj hrani dolazi od morske ribe, 30% dolazi od proizvoda i biljaka, a nijedan od proteina ne potiče od žitarica ili krompira. Većina proteina u ovom zrnu dolazi iz izvora mesa.Neće svaka marka biti ovako transparentna, pa je dobra navika potražiti i više izvora mesa niže na listi sastojaka.

Iako se smatra da je prvih pet sastojaka najvažniji, svakako pročitajte celu listu.

Životinjski protein

Kada čitate analizu na kesi za hranu za pse, procenat proteina čine svi izvori proteina, a ne samo životinjskih.

Ugljeni hidrati, uključujući žitarice, mahunarke i povrće, čine deo procenta proteina. Međutim, ovi proteini nisu uvek bioraspoloživi ili hranljivi kao proteini životinjskog porekla.

U formuli vrhunskog kvaliteta, najmanje 50% proteina treba da potiče od životinjskih sastojaka. To se naziva uključivanje životinja. Govori Vam koliko proteina u hrani dolazi iz životinjskih izvora. Prvi sastojak bilo koje visokokvalitetne hrane trebalo bi da bude imenovani protein životinjskog porekla (tj. Piletina, govedina), sa izuzetkom visokokvalitetnih vegetarijanskih ili nekih terapeutskih dijeta. Ovo ne garantuje visoku uključenost životinja, ali hrana koja ne navodi životinjske proteine kao prvi sastojak retko zadovoljava taj standard od 50%.

Mesni obroci

Efikasan sastojak za povećanje količine životinjskih sastojaka koje proizvođači po pristupačnoj ceni mogu staviti u hranu za kućne ljubimce su mesni obroci.

Mesni obroci su rezultat uklanjanja vlage iz životinjskog mesa. Krajnji proizvod je veća koncentracija visoko svarljivih proteina.

Iako mesni obroci nude više proteina, oni takođe dovode do toga da se hrana za kućne ljubimce više obrađuje. Da bi se uklonila vlaga, meso se zagreva i kuva dok meso ne postane suvi prah.

Ovaj proces takođe može smanjiti nutritivnu vrednost proteina i razgraditi neke od esencijalnih aminokiselina, smanjujući sposobnost Vašeg ljubimca da svari i pravilno iskoristi hranljive materije iz proteina.

Vitamini i minerali

Na dnu liste sastojaka nalazi se deo bilo koje oznake hrane za kućne ljubimce. Prerađena hrana, poput mrvica i konzervisanih dijeta, obično zahteva dodatak ishrani kako bi se ispunili standardi za potpunu i uravnoteženu ishranu, dok sirovoj i svežoj hrani obično nije potrebna suplementacija.

To je zato što proces kuvanja može umanjiti prirodne hranljive materije u sastojcima, pa se dodaju suplementi kako bi se osiguralo da hrana sadrži odgovarajuću količinu svakog esencijalnog vitamina i minerala.

Ovaj deo sastojaka takođe može sadržati neke od neesencijalnih, ali i dalje vrlo korisnih aditiva, poput probiotika, biljnih i omega masnih kiselina.

Vitamini u hrani za pse

Evo kratke liste nekih od najčešćih vitamina koji se dodaju hrani našeg ljubimca i zašto se dodaju:

Ovo su samo neki od osnovnih vitamina za kućne ljubimce, ali Vam daju opštu ideju o tome šta treba tražiti na etiketi sastojka.

Ne smatra se svaki dodatak vitaminu bitnim, što znači da Vaš ljubimac ne može sam proizvesti ovaj vitamin i mora se unositi ishranom. Vitamini poput vitamina C i E, koji su oba antioksidanti, često se dodaju kako bi se prirodno očuvala hrana.

Helatirani minerali

Mnogi uobičajeni minerali koji se dodaju hrani za kućne ljubimce prilično su prepoznatljivi, poput kalcijuma ili cinka.Minerali su neorganska jedinjenja, a da bi ih telo Vašeg ljubimca moglo koristiti, potrebno ih je pretvoriti u organski format koji se naziva helatni mineral.

Prekomerni aditivi

Prekomerni sintetički vitamini i minerali takođe mogu ukazivati na lošiji kvalitet hrane. Ako analiza sa sastojcima prikazuje samo 2-5 prave hrane praćene sa 20-30+ sintetičkih dodataka, onda bi namirnicama moglo nedostajati hranljivih sastojaka iz pravih sastojaka poput mesa, masti i povrća.

Izuzetak na koji treba obratiti pažnju je hrana sa ograničenim sastojcima. Ova hrana obično ograničava svoje izvore proteina na jednu životinju (ponekad više izvora poput obroka i organa bez kostiju) i što je moguće manje drugih sastojaka. Ova vrsta ishrane ima za cilj da Vam pomogne da utvrdite koje sastojke Vaš ljubimac može da svari i koji mogu izazvati reakciju.

Iako su namirnice sa ograničenim sastojcima nutritivno potpune i uravnotežene, zahvaljujući aditivima, ne preporučuju se kao stalna dijeta.

Analiza, koja se obično nalazi sa zadnje strane, dna ili sa strane kese, reći će Vam minimalne i/ili maksimalne procente proteina, masti, vlakana i nekih ključnih nutrijenata u hrani.

Analiza

Ove informacije Vam mogu pomoći da odlučite da li ova hrana ima odgovarajuću ravnotežu ishrane za Vašeg jedinstvenog ljubimca, ali to nije uvek najbolji način da se utvrdi kvalitet sastojaka ili svarljivost hranljivih materija. Da li je to 32% proteina iz životinjskih ili biljnih izvora?

Može li ta mast biti od manje poželjnog ili neimenovanog mesa? Prilikom odabira hrane za kućne ljubimce morate pogledati dalje od osnovnih informacija koje se nalaze na pakovanju proizvoda.

Šta Vam ne govori?

Iako Vam procenti navedeni u zagarantovanoj analizi pomažu da utvrdite da li hrana Vašeg ljubimca ima pravi nivo proteina, masti i vlakana, oni ne predstavljaju čiste hranljive materije koje će Vaš ljubimac konzumirati, jer je sva hrana razblažena za određenu količinu vlage (vode).

Da biste saznali pravu količinu hranljivih materija u hrani vašeg psa, morate je meriti na bazi suve materije. Suva materija procenjuje celu hranu bez vlage.

Većina konzervisanih dijeta sadrži 70-80% vlage, a većina mrvica, otprilike 10%. Uklanjanjem ovog sadržaja vlage dobićete tačniji procenat mikronutrijenata.

Na primer, ako konzervirana hrana ima sadržaj vlage od 75%, onda ostalih 25% sadrži svu nutritivnu vrednost hrane ili suve materije.

Da biste saznali protein suve materije, podelite procenat proteina na garantovanoj analizi sa procentom suve materije. Recimo da je protein konzervisane hrane 9%.

Protein % / Suva materija %
9/25 = 0,36
Sada pomnožite to sa 100 da biste dobili pravi procenat proteina.
0,36 k 100 = 36%

Iako vam oznaka na konzervi hrane govori da je protein 9%, nakon što sistem Vašeg psa odvoji hranljive materije od vlage, zapravo hranite 36% ishranom bogatom proteinima.

Ugljeni hidrati nisu navedeni u garantovanoj analizi vaše hrane. Pomoću tehnike suve materije možemo grubo odrediti koliko je hrane Vašeg ljubimca napravljeno od ugljenih hidrata.

Kada izračunate stvarne količine proteina, masti i vlakana u vašoj hrani, možemo pretpostaviti da se većina ostatka sastoji od ugljenih hidrata i biljnih materija.

Na primer, ako ste izračunali da je vaš protein 28%, vaša mast 15%, a vlakna 4,5%, ostatak je približno 50%. Većina od tih 50% dolazi iz biljnih proizvoda, od kojih će neki biti voće i povrće koje obezbeđuje esencijalne vitamine i minerale, ali ostatak će biti skrob, žitarice i drugi nutritivno ograničeni sastojci.

Veći sadržaj ugljikohidrata u hrani vašeg ljubimca može značiti da ga hranite hranom koja sadrži mnogo više šećera nego što je Vašem ljubimcu potrebno za održavanje nivoa energije, a u nekim slučajevima može biti povezano s probavnim problemima zbog prekomjernog hranjenja loših bakterija u probavnom traktu.

Potražite hranu koja prvenstveno koristi ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom, posebno ako je visoko na listi sastojaka. Pasulj, grašak i sočivo su zdravi izvori ugljenih hidrata i vlakana koji imaju minimalan uticaj na nivo glukoze u krvi, ali i integralne i drevne žitarice mogu biti odlična alternativa.

Sastojci poput pšenice, kukuruza i soje mogu brzo povećati nivo šećera u krvi, što dovodi do manje efikasnog varenja i sve češće želje za hranom.

Share this post

Ostavite odgovor

Nazad na Blog