Nazad na Blog
Suva ili vlažna hrana za mačke?

Suva hrana za mačke ili vlažna?

Suva ili vlažna hrana za mačke: Prednosti i mane

Postoji toliko mnogo mogućnosti hrane za mačke.U ovom blogu objašnjavamo prednosti i nedostatke hranjenja konzervirane i suve hrane za mačke kako bismo Vam pomogli da odaberete koja je na kraju najbolja hrana za Vašu macu.

Za praktičnost: suva hrana za mačke

Suva hrana za mačke pobeđuje u kategoriji pogodnosti. Za skladištenje i lakše hranjenje, suva hrana za mačke je prva opcija. Ako tražite nešto jednostavno , suva hrana je idealan izbor.

Za hidrataciju: Vlažna hrana za mačke

Mnogi stručnjaci za ishranu mačaka upozoravaju da se mačke ne hrane strogo suvom hranom. Ishrana sa suvom hranom u proseku sadrži 7-12% vlage, što čini Vašu macu sklonu dehidraciji ako ne pije značajnu količinu vode.

Dodajte tome visok sadržaj natrijuma u ​​hrani za Vaše mačke, koji izaziva zadržavanje vode i veću dehidraciju. Vaša mačka će verovatno biti barem blago dehidrirana ako se hrani samo suvom hranom. Čak i blaga hronična dehidracija može dovesti do problema sa urinarnim traktom i zdravstvenim komplikacijama.

U divljini, mačke bi većinu hidratacije dobijale od plena koji bi pojele, što je obično 60-70% vode, sa sadržajem vlage od 70-80%, konzervirana ili mokra hrana za mačke veoma je bliska ishrani Vaše mačke. Pokušajte da izaberete vlažnu hranu koja ima blizu 70% vlage.

Za probleme urinarnog trakta: Mokra hrana za mačke

Mačke u zatvorenom prostoru, posebno kastrirani mužjaci, skloni su problemima urinarnog trakta. Infekcije urinarnog trakta, bubrežni kamenčići, mačji idiopatski cistitis i bolesti donjih urinarnih puteva mogu biti rezultat hronične dehidracije Vaše mačke.

Pošto konzervirana hrana za mačke prirodno sadrži više vlage nego suva hrana, manja je verovatnoća da će Vaša mačka patiti od dehidracije. Prelazak sa suve hrane za mačke na konzerve ili čak uključivanje vlažne hrane za mačke u svakodnevnu rutinu Vaše mačke najbolje je što možete učiniti za zdravlje bubrega Vaše mačke.

Iako je bez sumnje lakše, suva hrana za mačke kao jedini izbor hrane nije zdrava za mačke. Hranjenje vVaše mačke samo suvom hranom verovatno će ih dovesti do problema sa urinarnim traktom kada postanu stariji.

 

Za izbirljive ljubitelje hrane:

Mačke su definitivno izbirljive.Dok određene mačke samo vole jake ukuse i arome vlažne hrane za mačke, druge će se toga odreći. Ako prelazite sa suve na konzerviranu hranu za mačke (ili obrnuto), Vaša mačka može pokazati određeni otpor.

Za više proteina, manje ugljenih hidrata: Vlažna hrana za mačke

Konzervirana hrana za mačke generalno sadrži više mesa, zbog čega je tipično skuplja. Ovo je sjajna vest za mačke koje su obligatni mesožderi i zahtevaju malo, ako uopšte ima, ugljenih hidrata. Da biste uporedili nivo proteina u vašoj konzerviranoj i suvoj hrani za mačke, uvek pređite na suvu materiju.

Da biste hranu za mačke pretvorili u suvu materiju:

Prvo saznajte prijavljeni procenat proteina. Na primer, uporedićemo dve izmišljene vrste hrane za mačke. Hrana A je suva hrana za mačke na bazi piletine koja prema Garantovanoj analizi sadrži 22% proteina. Hrana B je konzervirana hrana za mačke na bazi goveđeg mesa koja u garantovanoj analizi navodi 18% proteina.

Zatim saznajte sadržaj vlage. Takođe ga treba navesti u garantovanoj analizi. Oduzmite sadržaj vlage od 100 da biste dobili % suve materije. Hrana A ima sadržaj vlage od 12%. Procenat na suvoj materiji bio bi 88%. Hrana B ima sadržaj vlage 75%. Procenat suve materije bio bi 25%.

(% Proteina u hrani podeljeno sa% suve materije) k 100 = sadržaj proteina u suvoj materiji (%)

Suva hrana za mačke često zahteva konzervanse da bi zadržala svoj veliki rok trajanja, ali se oni mogu dobiti prirodnim putem. Vitamin E (mešani tokoferoli), vitamin C (askorbinska kiselina) i ruzmarin su potpuno prirodni konzervansi za suvu hranu za kućne ljubimce.

Konzervirana hrana se prirodno čuva u procesu konzerviranja, pa joj je potrebno manje hemijskih konzervansa od suve hrane, ako ih ima. Takođe, pošto je napravljeno od čistijeg mesa i manje ugljenih hidrata, generalno ne sadrži ni veštačke arome ni boje.

Jedini konzervans o kome morate brinuti kod konzervirane hrane za mačke je BPA. Bisfenol A (BPA), koji je deo epoksidne obloge za neke limenke, produžava rok trajanja tih limenki i sprečava kvarenje. Međutim, imitator estrogena je takođe povezan sa brojnim zdravstvenim problemima kod ljudi, zbog čega je bio zabranjen u bočicama za bebe u Kanadi 2010.

Dobra vest je da postoji niz konzervirane hrane za mačke bez BPA, poput Feline Naturals. Alternativno, možete odabrati i manje limenke kako biste ograničili izloženost BPA.

Za bezbednost hrane: Suva hrana za mačke

Suva hrana za mačke može se sipati u činiju i ostaviti ceo dan, što olakšava vlasnicima mačaka s nepravilnim rasporedom da hrane svoje ljubimce.

Suvo hrana za mačke se može čuvati u vreći u kojoj je stigla, ali najbolje je držati je u hermetički zatvorenoj posudi za optimalnu svežinu. Takođe možete zamrznuti suvu hranu za mačke za duži rok trajanja, mada će doći do nekih promena ukusa.

Mokru hranu za mačke ne treba ostavljati duže od 4 sata. Probavni sistem mačaka i pasa bolje podnosi bakterije nego ljudi, ali ni na koji način nisu imuni. Očistite činije nakon svake upotrebe i čuvajte neiskorišćene delove pokrivene u frižideru ne duže od 7 dana radi najbolje bezbednosti hrane.

Za mršavljenje – Vlažna hrana za mačke

Za smanjenje telesne težine

Vlaga je ovde ponovo pobednički faktor za vlažnu hranu za mačke. Visok sadržaj vode u konzerviranoj hrani za mačke čini je savršenom za gubitak ili održavanje težine Vaše mačke jer voda pomaže Vašem ljubimcu da se oseća sito. Visok sadržaj proteina i nizak sadržaj ugljenih hidrata takođe pomažu, jer podstiču sitost, sprečavajući Vašu mačku da se vrati u činiju gladna nakon samo nekoliko sati.

Mačkama može biti teško da izgube težinu ako se hrane samo suvom hranom. Pošto je drobljenje gusto i ne sadrži puno vlage, Vašoj mački može biti lako da se prejede. Ograničavanje hrane za Vašu mačku nije lako učiniti, a da se i dalje održava uravnotežena ishrana, pa konzervirana hrana može biti pravi način, čak i ako zamenjujete samo obrok dnevno.

Kada govorimo o vrednosti, ne možemo govoriti samo o ceni. Posebno kada su u pitanju sastojci hrane za kućne ljubimce, vrednost takođe znači kvalitet i ishranu. Suva hrana za mačke je generalno mnogo jeftinija za hranjenje Vaše mačke od vlažne hrane.

Konzervirana hrana za kućne ljubimce generalno sadrži kvalitetnije sastojke, više mesnih proteina i manje ugljenih hidrata od suve hrane 

Budite oprezni: visoka cena ne znači uvek visok kvalitet. Uvek pogledajte listu sastojaka hrane za mačke da biste saznali poreklo. Potražite više životinjskih proteina u prvih nekoliko sastojaka, malo ili nimalo ugljenih hidrata, imenovano meso i obroke, i prirodne konzervanse i vitamine, za samo nekoliko tačaka i izbegavajte jeftine, loše sastojke za hranu za kućne ljubimce, poput belog brašna, MSG i kukuruzni sirup.

Za zdravlje zuba: suva hrana za mačke

Pranje zuba Vaše mačke i dalje je način broj jedan za promociju zdravih zuba kod Vaših mačaka. Oralni probiotici, , koji se mogu dodati i u suvu i u vlažnu hranu za mačke, takođe su pokazali obećanje u smanjenju bakterija koje izazivaju gingivitis i loš zadah kod mačaka.

Ako imate mlado mače, mačku koja je izgubila neke zube ili mačku sa osetljivim stomakom, mokra hrana za mačke može biti od pomoći. Mokra hrana za mačke olakšava prelazak sa mleka ili formule na čvrstu hranu, jer je vrlo laka za jelo i laka za želudac mačića. Neke mačke koje su izgubile mnogo zuba i imaju problema sa ishranom mogu jesti samo vlažnu hranu iz konzerve.

Mačke sa osetljivim stomakom ili one koje se oporavljaju od dijareje, konstipacije ili druge bolesti mogu imati koristi od visokog sadržaja vlage u vlažnoj hrani za mačke.

Ako Vaša mačka tek kreće da jede vlažnu hranu, to može izazvati stomačne tegobe ili dijareju. Efekat je obično privremen i rezultat je tranzicije. Pokušajte sa sporijim prelaskom i pomešajte neku od prethodne hrane Vaše mačke sa novom hranom. Možda ćete morati da eksperimentišete da biste pronašli vlažnu hranu koja najbolje odgovara Vašoj mački. Sistem svake mačke je malo drugačiji!

Najbolje za potpuno zdravlje: Vlažna hrana za mačke

Konzervirana hrana za mačke naš je pobednik kada je u pitanju najbolje zdravlje Vaše mačke. Vaša mačka će imati koristi od uključivanja vlažne hrane u svoju ishranu, bilo da se odlučite za prelazak na svu konzerviranu hranu ili samo da je servirate nekoliko puta nedeljno.

Što se tiče zdravlja urinarnog trakta, sadržaja proteina u mesu i gubitka težine, hrana za mačke iz konzerve može pružiti brojne prednosti Vašim mačkama. Međutim, najbolji izbor hrane vašeg kućnog ljubimca mora se uvek odmeriti u odnosu na sve prednosti i nedostatke.

Ne postoji univerzalno rešenje za hranu za bilo kog kućnog ljubimca. Odaberite ono što najbolje odgovara Vašem ljubimcu i Vašem načinu života. I iznad svega, uvek birajte hranu najbolje vrednosti koju možete priuštiti za svoju mačku, bilo suvu ili drobljenu, domaću ili sirovu.

Da li hranite svoju macu suvom ili vlažnom hranom? Recite nam koji format najbolje odgovara Vašoj mački i zašto?

Share this post

Ostavite odgovor

Nazad na Blog