Dodat u korpu
Veterinar Animal Nature

Veterinar

Na sva Vaša pitanja odgovara dr.vet.med. Uroš Kovačević.

Imam ženku kunića lavlja glava. Da li smeju da skraćuju nokti?

Kod kunica se cesto javlja problem predugih noktiju jer im se u zatvorenom prostoru gde žive slabo troše. Nokti se mogu skratiti odgovarajucim kleštima za sečenje noktiju samo se mora voditi računa da se ne zakači živac. Ukoliko niste sigurni da to možete sami da izvedete, dovedite Vašeg ljubimca i mi ćemo uraditi umesto Vas.

Koliko često treba psa čistiti od parazita?

Stence treba cistiti od unutrasnjih parazita jednom mesecno do 7-8 meseci starosti. Nakon toga, prihvatljivo je cišcenje jednom u 3-4 meseca. Veterinar ce Vas obavestiti ako postoje dodatni faktori rizika u vašem podrucju. 

Kuje treba cistiti nakon svakog teranja i tokom skotnosti, uz savetovanje sa veterinarom. Takodje, sa svojim veterinarom treba da se dogovorite o dodatnom tretmanu nakon terapije kortikosteroidima, jer oni uticu na imuni sistem.

Da li alergije na hranu kod pasa mogu izazvati koznu bolest?

Alergija na hranu moze ponekad izazvati koznu bolest propracenu cesanjem. U tom slucaju psa treba najmanje 6 nedelja hraniti sastojcima koje ranije nije jeo. Ako svrab nestane dijagnoza je postavljena - radi se o alergiji na hranu. 

Moj pas boluje od artritisa i nakon terapije akupunkturom mu je bolje. Kako ubodi igle u ledja smanjuju bol?

Akupunktura i neke druge holisticke terapije sigurno koriste nekim psima sa problemima sa zglobovima. Tacan razlog nije jasan ali terapije poput akupunkture, akupresure, sijacu, kiropraktike, osteopatije i masaze ukljucuju dodir. On moze aktivirati endorfine, prirodna sredstva protiv boli. 

Postovani, imam zenku domace macke, interesuje me kad macka prvi put dobija teranje? i kad najranije moze da se sterilise?

Macka prosecno prvi put dobije teranje sa 8-9 meseci starosti ali do toga moze doci i ranije (vec sa 6-7 meseci). Moze da se sterilise i pre prvog teranja sto se u poslednje vreme sve vise praktikuje jer su istrazivanja pokazala da se u tom slucaju drasticno smanjuje verovatnoca da macka oboli od nekih vrsta tumora.

Postavite pitanje